I en handfull år har Erik Hörnström haft för vana att begagna sig av andras kök och bjuda såväl hushållets boende som deras gäster på middag. Det med sin cateringfirma Rårakor och sprit, ett namn sprunget ur en sketch av humorkollektivet Klungan och en rätt som, tillsammans med rökt sidfläsk och äpple flamberat i calvados, blivit hans signum.
– Att komma hem till folk och att få uppskattning av den som bor där, som i stället för att göra maten kan sitta ned och surra med gästerna, är jätteroligt, säger Erik.
Med en farmor som fokuserat på vegetariska anrättningar, en mormor som gått i bräschen för genuin "anundsjöhusmanskost" och en mor som aldrig tvekat att experimentera med nya smaker lades grunden till Eriks matintresse. Riktig fart tog det under studietiden i Luleå.
– Då lagade jag och min rumskamrat mat åt varandra varannan dag i tre veckors tid, jag provade att göra saker jag annars aldrig hade gjort, som att slå egen bea. Efter det bara eskalerade allt.
Vid sidan av jobbet på BAE tar Erik i dag an sig cateringuppdrag för privatpersoner och tillställningar som svensexor och pensionsavgångar. Och förfrågningarna är många.
– Men jag har principen att bara säga ja när det känns kul, jag vill ha detta som en hobby, inte ett arbete.
Hemma i familjens eget kök i Moliden gäller devisen "våga vägra fredagstacos".
– Jag har inget emot tacos men det kan man ta en annan dag, det finns roligare saker att hitta på. Jag vill ta tillbaka det gamla sättet att tänka, som med söndagssteken – då finns oftast mer tid till att sitta ner tillsammans för en tidigare middag vid 15-16-tiden, känna lugnet i den gemensamma middagen och göra det till en rolig grej.
Bland de många matkreationerna på Eriks Instagram är GT-mackan en av de senaste. GT står för gin och tonic och är Eriks brors favoritdrink. Om rårakorna är höstigare i sin karaktär är GT-mackan betydligt mer somrig och receptet till den delar han denna vecka med sig av till 7ans läsare.
– Frågan var ju hur man kunde servera GT i matform. Jag gillar att laborera mig fram och det gick bra – det blev till en förrätt på hans kombinerade födelsedags- och bröllopsfest, som ett signum för honom.
Och hur blev den?
– Alla åt upp! Den har en klassisk gravlaxsmak men med en ton av gin utan alkoholsmaken. Kombinationen med smörstekt bröd, krämigheten i crèmen, ruccolasallad, den söta laxen och citronen för extra syra passade väldigt bra ihop. Perfekt som aptitretare i småsnittar i sensommarvärmen, kanske tillsammans med just en GT eller ett friskt, vitt vin, säger Erik Hörnström och fortsätter:
– Den är väldigt lätt att göra, knepet är att inte koka tonicen för mycket, då blir den svår att få bort ur grytan. Det ska vara ett par matskedar kvar i botten, annars kan du alltid slå i mer vatten, späda ut och göra om.