För tredje gången har ett vinnande ö-vikslag korats i Kockduellen, mattävlingen arrangerad av branschorganisationen Visita tillsammans med landets högstadieskolor. På Parkskolans restaurang var vegansk färs huvudråvaran när klassrepresentanter från Gene- och Höglidenskolan förra onsdagsförmiddagen gjorde sitt bästa för att säkra sin plats i riksfinalen genom att imponera på juyn, i år bestående av tungviktarna Andreas Westermark från The Chef, Mamma Mias Alberto Sternad och Jimmy Lundström från Mjälloms Tunnbröd. Och det gjorde samtliga med råge.
– Det här var svårbedömt. Nivån var överraskande hög, säger Alberto och får medhåll av Andreas som slår fast:
– De är små stjärnor, allihopa.
– Vegansk färs är svårhanterlig eftersom det inte binder som vanlig färs men alla lyckades riktigt bra, det här är restaurangklass, säger Jimmy, för tio år sedan själv elev på skolans restaurang- och livsmedelsprogram.
Tävlingens stora syfte är att få ungdomar mer intresserade av restaurangbranschen. Även om behovet av kockar är som störst under sommaren är det på intet sätt mättat i Örnsköldsvik.
– Det är en viktig tävling, att den hålls lokalt kanske får fler att välja restaurangprogrammet, säger Alberto. För oss är det otroligt viktigt för att få fler att välja mellan.
– Om rätt kock kommer, någon som brinner oavsett ålder, då finns det jobb, säger Andreas.
Lina Häggström och Meja Lundström från Geneskolans 9E förvånas senare när de presenteras som vinnare.
– Det har inte sjunkit in än, säger Meja efter att applåderna lagt sig.
– Det var så många bra tallrikar, konstaterar Lina.
Båda har ett starkt intresse för matlagning. Nu stundar en kvalfinal till vilken paret spelar in en film om sin måltid. Av 6 000 elever på 130 tävlande grundskolor i Sverige utses slutligen tio vinnare att tävla i riksfinalen där priset är 10 000 kronor till klassen. Då väntar ytterligare matlagning i Stockholm.
Geneskolan fixade biffen – så lagar du vinnarrätten!
– Det är en viktig tävling, säger Alberto Sternad från Mamma Mia.
Lag 1
Gann Sirinithiron & Ida Lindquist, Högliden 9A: Vegansk pannbiff, ungs-bakade rotfrukter och brunsås.
Lag 2
Noa Rindeskog & Anton Rastbäck, Högliden 9C: Veganska köttbullar, jord-ärtskockspuré, gräddsås och tunt skuren jordärtskocka med pressad citron och parmesan.
Lag 3 – VINNARE!
Lina Häggström & Meja Lundström,Geneskolan 9E: Veganska färsbiffar med chili och persilja, kokt havreris, stark röd sås och en mildare sås med vitlök och persilja, isad lök och inlagd morot.
Röster från juryn: En rätt som sticker ut med sina höga smaker och kalla, kryddstarka såser som binder ihop allt riktigt bra. Det är kvalitet på en fint upplagd tallrik.
Lag 4
Maksoud Ahmed & Smilla Ställ, Geneskolan 9B: Veganska järpar med jordärtskockspuré och spetskål med brynt smör, sautterade morötter, syrlig tunn gräddsås toppad med rostade solrosfrön och pumpakärnor.
RECEPT
Biffar
400-450 g formbar vegofärs
En halv chili
2 tsk grönsaksbuljongtärning
0,5-1 msk honung
0,5 dl färsk persilja
0,5 msk soja
Salt
Peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader
Hacka persilja och chili
Krossa buljongtärningarna
Blanda ihop alla ingredienserna
Forma biffarna och stek dem till rejäl stekyta
Låt biffarna gå klart i ugnen
Röd sås
En halv chili
200 g krossade tomater
En fjärdedels lök
1 msk honung
Rapsolja (till bryning av löken)
Salt
Peppar
Instruktioner
Finhacka löken
Bryn löken
Tillsätt alla ingredienser och låt koka tills beska försvunnit (minst 25 min)
Smaka av med salt och peppar
Vit sås
2 dl crème fraiche
1 klyfta vitlök
1 liten näve persilja
Salt
Peppar
Instruktioner
Pressa/ riv vitlöken
Blanda samman alla ingredienserna
Smaka av med salt och peppar
Havreris
2,5 dl havreris
3,75 dl vatten
Salt
Instruktioner
Koka upp vattnet med lite salt
Skölj havreriset i kallt vatten
Tillsätt havreriset i det kokande vattnet. Sänk värmen och låt det gå på låg värme ca 10 – 13 minuter.
Smaka av
Inlagd morot
3 st morötter
1 dl vinäger
2 dl socker
3 dl vatten
Instruktioner
Koka upp lagen och låt svalna
Skiva moroten med en potatisskalare
Lägg moroten i lagen och låt vara i minst 30 min.
Isad lök
En halv gul lök
1 msk citron salt
Kallt vatten
Is
Salt
Instruktioner
Skiva löken tunt
Lägg den i en skål med is, citron, salt och vatten.