Take away eller steka på fiskpinnarna i frysen? Så ser de allra flesta svenska middagar ut. Nu ska 13 professionella kockar från hela landet tävla mot varandra om att ta denna vardag till en helt ny nivå. En av de tävlande är 30-åriga Linnéa Liljedahl från Örnsköldsvik.
I kväll är det premiär för Köksmästarna där 13 erfarna kockar gör upp om vem som kan göra de godaste egna versionerna av den nya svenska husmanskosten, det vill säga den mat vi svenskar gillar mest.
De tävlande genomför två utmaningar varje vecka. En mindre där de tävlar om immunitet från att skickas hem och en större tävling där resultatet avgör vem som förlorar och måste lämna tävlingen.
Tävlingarna hämtar sina teman utifrån olika maträtter som vi svenskar älskar. Fredagstacos, spagetti med köttfärssås eller varför inte en mosbricka? Med sin erfarenhet, kreativitet och med riktiga råvaror skapar de tävlande kockarna fantastiska rätter.
Linnéa Liljedahl, 30, driver tillsammans med sin fästman restaurangen Linnea & Peter i Örnsköldsvik. Hon arbetade under många år i Stockholm på restauranger som Paul & Norbert, Landet och Djuret men bestämde sig för att flytta hem till sin barndoms trakter och starta eget. Hon är uppväxt i Moliden och som barn tyckte hon mycket om att fiska, något hon tyvärr inte hinner med nu när all tid går till restaurangen.
I första avsnittet är snabbutmaningen att göra en pizza som representerar dem som kockar och i elimineringstävlingen åker grillarna fram – en BBQ-tallrik ska skapas med revbensspjäll som huvudingrediens.
I det andra avsnittet ska de tolv kvarvarande kockarna göra en egen version av den klassiska hamburgaren. I utslagstävlingen ser vi den första lagtävlingen. Uppdelade på tre lag får varje lag en gemensam kyckling som de ska skapa var sin rätt av.
Juryn bestående av Karin Fransson, Paul Svensson och Johan Jureskog. Tre framgångsrika kockar som ska bedöma smaker, kreativitet och presentation.
Premiäravsnittet sänds alltså på Kanal 5 i kväll, torsdag, med start 20.00. Repris fredag 14 mars 19.00 och söndag 16 mars 19.00.