Mat & dryck

Kocklandslagets kapten vill sätta Västernorrland på kulinariska kartan

– Jag vill bidra till att sätta Västernorrlands goda mat på den kulinariska kartan, säger Fredrik Larsson, det senaste året kapten i det framgångsrika svenska kocklandslaget.

Den 22 februari gästspelar han på Gålsjö bruk, och då bjuder han på en sexrätters avsmakningsmiddag, som han hoppas ska inspirera andra till att utnyttja den här landsändans många fina råvaror. All kultur förändras, så även matkulturen.

Måhända åstadkommer Fredrik en ny landskapsrätt.

– Frågar man folk i södra Sverige vad som är typisk lokal mat, så svarar dom nästan alltid ”surströmming”, och rätt hanterad är det i och för sig en delikatess. Men det finns ju så mycket annat, säger Fredrik Larsson. I själva verket är det här ett fint skafferi för hela Sverige: Utmärkt kött från lokala slakterier, olika sorters vilt, fantastisk fisk, både från havet och insjöfisk, högklassiga charkuterivaror, jättefina grönsaker, mandelpotatis under säsong och mycket annat.

– Jag kommer inte att konstra till det. Råvarorna ska tala. Jag siktar på att bjuda på två förrätter, en mellanrätt, två varmrätter och en dessert, så mycket som möjligt byggt på lokala råvaror, modernt presenterade.

Det svenska kocklandslaget består av tolv mästerkockar. Just nu ligger man i hårdträning – man samlas två gånger i månaden för att träna på det två grenar som ingår i kock-VM och kock-OS: Dels en meny, där det bara handlar om det estetiska, presentationen. Dels en simulerad restaurang med 110 gäster där allt sker på tid, men där smak och synintryck naturligtvis också är utslagsgivande.

– Det är en stor utmaning, säger Fredrik Larsson. Det svenska kocklandslaget är historiskt världens mest framgångsrika. Nu har vi ett nytt lag, som naturligtvis siktar på ännu ett guld.

– Det börjar nästan bli en tradition bland elitkockar att gästspela på Gålsjö bruk, konstaterar Fredrik Larsson. Gålsjö har väldigt gott rykte och förutsättningarna är perfekta. Där vet man vad som krävs för att laga god mat, och alla de speciella råvarorna som finns där, norröver, gör att det känns litet som att röra sig på outforskade marker.

Publicerat