Sött och salt med baconlindade dadlar
Ugn: 200 grader
16 dadlar
8 skivor bacon
Tandpetare
Kärna ur dadlarna och tryck in en fjärdedels valnötskärna i varje. Dela baconskivorna i två delar, linda runt dadlarna och fäst med tandpetare. Lägg med några centimeters mellanrum i en ugnsfast form och grilla tills baconet är brynt och lite knaprigt.
Färgglatt möter milt i fyllda körsbärstomater
24 körsbärstomater
2 avokador
½ vitlöksklyfta
1 msk pressad citron
4 skivor bacon
Stek baconskivorna knapriga och låt rinna av på hushållspapper. Dela i småbitar.
Skär ett lock på tomaterna och gröp ur allt innanmäte. Gröp ur avokadoköttet och finhacka vitlöken. Blanda avokado med vitlök och pressad citron till en ganska slät smet. Smaka av med salt och peppar.
Fyll körsbärstomaterna med blandningen och garnera med baconbitarna.
Klassiska laxrullar
200 g kallrökt lax
½ rödlök
2 dillkvistar
1 dl crème fraiche
2 tsk fransk senap
4 skivor mjukt tunnbröd
Finhacka lax, dill och rödlök och blanda försiktigt ihop med crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.
Bred röran på bröden och rulla ihop till täta korvar. Linda in i plastfolie och låt stå minst en timme i kylskåp. Skär rullarna i cirka tre centimeter tjocka skivor.
Mättande småplock med minirödlökspizzor
Ugn: 225 grader
Deg
½ paket jäst
2 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
Fyllning
6 rödlökar
2 msk olivolja
1/2 dl pinjenötter
På toppen
80 g skivad prosciutto eller serranoskinka
Färsk rosmarin
Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och, salt och olja. Tillsätt vetemjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30 min.
Skala och skiva löken. Salta och stek långsamt i olivolja till den är mjuk och genomskinlig.
Dela degen i 30 bitar, forma till små rundlar och kavla ut till minipizzor med ca 6 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och fördela löken och pinjenötterna över. Grädda 8-10 minuter i ugnen till de fått fin färg.
Dela den skinkan i mindre bitar och fördela på pizzorna. Lägg på rosmarinkvistar, ta några tag med pepparkvarnen och droppa över lite olivolja.