Mat & dryck

Tilltugg till nyårsbubblet

Spara inte finchampagnen till tolvslaget utan drick den med lite tilltugg när gästerna just kommit. Smaklökarna är avtrubbade senare på kvällen och den goda drycken förtjänar bättre än att skvättas ur plastglas i kylan medan fyrverkerierna tänds.

Sött och salt med baconlindade dadlar

Ugn: 200 grader

16 dadlar

8 skivor bacon

Tandpetare

Kärna ur dadlarna och tryck in en fjärdedels valnötskärna i varje. Dela baconskivorna i två delar, linda runt dadlarna och fäst med tandpetare. Lägg med några centimeters mellanrum i en ugnsfast form och grilla tills baconet är brynt och lite knaprigt.

Färgglatt möter milt i fyllda körsbärstomater

24 körsbärstomater

2 avokador

½ vitlöksklyfta

1 msk pressad citron

4 skivor bacon

Stek baconskivorna knapriga och låt rinna av på hushållspapper. Dela i småbitar.

Skär ett lock på tomaterna och gröp ur allt innanmäte. Gröp ur avokadoköttet och finhacka vitlöken. Blanda avokado med vitlök och pressad citron till en ganska slät smet. Smaka av med salt och peppar.

Fyll körsbärstomaterna med blandningen och garnera med baconbitarna.

Klassiska laxrullar

200 g kallrökt lax

½ rödlök

2 dillkvistar

1 dl crème fraiche

2 tsk fransk senap

4 skivor mjukt tunnbröd

Finhacka lax, dill och rödlök och blanda försiktigt ihop med crème fraiche och senap. Smaka av med salt och peppar.

Bred röran på bröden och rulla ihop till täta korvar. Linda in i plastfolie och låt stå minst en timme i kylskåp. Skär rullarna i cirka tre centimeter tjocka skivor.

Mättande småplock med minirödlökspizzor

Ugn: 225 grader

Deg

½ paket jäst

2 ½ dl vatten, fingervarmt

1 tsk salt

6-7 dl vetemjöl

Fyllning

6 rödlökar

2 msk olivolja

1/2 dl pinjenötter

På toppen

80 g skivad prosciutto eller serranoskinka

Färsk rosmarin

Smula ner jästen i en bunke och rör ut i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet och, salt och olja. Tillsätt vetemjöl och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30 min.

Skala och skiva löken. Salta och stek långsamt i olivolja till den är mjuk och genomskinlig.

Dela degen i 30 bitar, forma till små rundlar och kavla ut till minipizzor med ca 6 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och fördela löken och pinjenötterna över. Grädda 8-10 minuter i ugnen till de fått fin färg.

Dela den skinkan i mindre bitar och fördela på pizzorna. Lägg på rosmarinkvistar, ta några tag med pepparkvarnen och droppa över lite olivolja.

Publicerat