Vegetarisk Chicken Satay

För ett tag sedan då vi var i Umeå och grattade fina bror i efterskott åt vi världens kanske godaste middag. Det blev alldeles tyst vid middagsbordet bara för att det var så gott och Leon bokstavligen skrek efter mer!

Då den färdiga Satay-såsen innehåller massor med tillsatser hade bror & svägerska gjort egen så här kommer det;

Chicken Satay, 4 pers.

Marinera delade quornfiléer (japp, nu blev det till att köpa halvfabrikat, vet inte vad vi skulle kunna tota ihop själv som skulle kunna fungera ihop med detta. Men jag klurar på det, så i sinom tid kommer det säkert!) i en brk. kokosmjölk * som smaksatts med grön currypasta, lite socker * och salt * efter behag. Blue dragon Thai green currypaste är en currypasta helt fri från tillsatser och endast innehåller citrongräs, färsk grön chili, vitlök, salt, galangal, schalottenlök, koriander och citronsyra (E 330).

Het chiligurka

Det här här en busenkel snabbversion av den traditionella ättiksgurkan, men med mer modern tvist; Skiva en gurka * tunnt med t.ex. osthyvel och lägg i en form. Ficknhacka 3 schalottenlökar * och strö över tillsammans med minst 1 finhackad chili. Var noga med vilken styrka ni väljer på chilin då ni handlar.

Till gurksalladen så kokar man först upp 3 msk. vitvinsvinäger *, 3 msk. vatten, 1 msk. socker * och ca 1-1 ½ tsk. salt *. Låt sedan lagen svalna och slå över gurkan, löken och chilin. Låt stå minst 1 timme.

Koka jasminris enligt anvisningar på förpackningen och under tiden så steker ni filéerna i olja i en stekpanna, låt det mesta av marinaden rinna av varje filébit innan så att inte "köttet" blir kokt i kokosmjölk. Vi är ute efter en gyllene stekyta!

Stek finhackad lök * och en chili i en kastrull. Häll i det krämiga från kokosnötmjölken * och lika mycket vatten, koka ner till ca. hälften. Tillsätt 2 - 3 msk. jordnötssmör *. Smaka av med salt * och peppar *. Servera till Satay-bitarna, riset och chiligurkan.

Ni kommer att älska detta!

Publicerat