Hörnan

Blogg: Skinkan odlas utan gris

Under dagarna kring årsskiftet listar Hägglunds webbhörna 10 uppfinningar att hoppas på och se fram emot inom det närmaste halvseklet.
På plats 9: Odlat kött.
Det är redan på gång. Många ryggar tillbaka vid tanken, men efter några decenniers bearbetning av gamla normer kan laboratorie-korven mycket väl bli den feta succé som förändrar världen köttindustri totalt.

Köttmarknaden, som den ser ut i dag, är inte bara föremål för upprörda protester från djurrättsaktivister utan har också stor skuld till växthuseffekten.
Och nej, då handlar det inte om den metangas som kor pruttar ut.

Faktum är att det går åt i sitt 10 gånger så mycket energi till att producera ett kilo kött jämfört med ett kilo grönt, och utsläppen av växthusgaser är upp till 100 gånger högre per kilo.

Dessutom går en tredjedel av jordens odlingsbara yta åt till djurfoder – och självklart får du inte ut lika många kilo kött ur ett djur som antalet kilo växter djuret har svalt under sin livstid.

Med odlat kött, framställt på billigt, osnuskigt vis, vinner alla! Djurens rätt får jubla, De militanta veganerna har inget att bråka om längre, klimatet blir gladare och köttfantasterna slipper ge avkall på sin flintastek.
Publicerat