I ett fullbelagt hotell på Ulvön avgjordes den årliga kocktävlingen under festliga former. Johan Lundström deltog även förra året, men den här gången drog han det längsta strået i konsten av tillvarata en hel anka.
Efter tre timmar av intensivt arbete i köket skulle allt avgöras. Johans stekta ankbröst med bacon- och pepparrotskryddad potatisbakelse, vilande på vit sparris och shiitakesvamp, serverad med timjansfylld anklårsballotine, stuvad spetskål och kryddig plommonsås samt äppel- och fingerlimegelé, var bidraget som fick högst poäng av juryn.
En riktigt trevlig tillställning. Det här gör jag gärna om, säger Johan och försäkrar att han firade segern efter konstens alla regler.
Johan Lundström gick ut restaurangskola 1994 och har arbetat i Stockholm samt även på krogar utomlands, bland annat i Mexico. Han flyttade till Örnsköldsvik för fyra år sedan och har arbetat på Veckefjärden, lite extra på Varvsberget och fullbordar nu sitt andra år på Scandic Hotell i Örnsköldsvik.
Bredvid det engagemanget driver han tillsammans med sin sambo Matstudio S20 i centrala Ö-vik.
Vi har alltid drömt om att få starta en butik med varor du normalt inte hittar i en vanlig livsmedelsaffär.
Med två månader på nacken har responsen varit god och att verksamheten inrymmer en prisad kock gör inte saken sämre.
Jag hoppas jag får vara med och tävla även nästa år. Jag ska göra allt för att försvara min titel.