Kranvattentävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten och har sedan starten 1997 uppmärksammat den fantastiska naturresurs som rinner direkt ur kranen. Tävlingen avgörs först i regionfinaler och sedan i en riksfinal där Sveriges bästa kranvatten utses.
– Självklart är det roligt om vi vinner, men det allra viktigaste är att lyfta fram hur unikt och värdefullt vårt kranvatten är. Vi tar det ofta för givet när det i själva verket är helt fantastiskt att få ett hälsosamt och lokalproducerat livsmedel direkt levererat till våra hem utan förpackningar, säger Lars Westberg.
Årets tävlingsvatten hämtas hos Hägglunds i Mellansel. En arbetsplats som valt att kranmärka sig och som installerat kolsyremaskiner runt om i hela fabriken där medarbetarna kan hämta kylt och kolsyrat vatten. Att vara Kranmärkt innebär att man aktivt väljer kranvatten framför flaskvatten – en enkel men viktig hållbarhetshandling.
– Vi är stolta över att få bidra till tävlingen och samtidigt visa vårt engagemang för hållbar utveckling. Här på Hägglunds är det självklart att vi väljer kranvatten – det är friskt, gott och finns alltid nära till hands, säger Annelie Genberg, HSE-chef och hållbarhetsambassadör på Hägglunds.
Att producera en liter flaskvatten kräver hela 300 gånger mer energi än motsvarande mängd kranvatten. Dessutom är flaskvatten minst 250 gånger dyrare.
När vattnet från Örnsköldsvik har tappats den 7 oktober transporteras det till Umeå där en smakjury bedömer bidragen i regionfinalen. Två kommuner från varje region går vidare till den stora riksfinalen i Stockholm i november.
– Oavsett resultat är vi stolta över vårt vatten. Det är en del av vår vardag som vi alla kan vara rädda om och stolta över, säger Lars Westberg.