Mat & Dryck

"Jag stänger inga dörrar"

Två år i rad har hon tagit sig vidare, men inte hamnat bland de tolv som får göra upp i den populära tv-serien. Ändå har Maria Kull inte givit upp Sveriges Mästerkock.
– Jag stänger inga dörrar, säger hon.

Hon är en driven säljare i frisörbranschen, klipper då och då och har ett brinnande intresse för mat och dryck. Trots att hon två år i rad har snubblat på mållinjen till finalserien i Sveriges Mästerkock har hon inte tappat sugen.

– Snarare tvärt om. Man ska komma ihåg att det är tusentals människor som söker till programmet och jag är stolt över mina prestationer och att jag tog mig långt i fjol och ännu lite längre den här gången. De som överlever gallringarna är alla otroligt skickliga matlagare, säger Maria och fortsätter:

– Dessutom fick jag höga betyg av Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki för min schnitzel respektive sås och det lever jag länge på.

Bara under en kort pratstund med Maria Kull blir man övertygad om att hennes intresse inte är en dagslända. Att samla nära och kära runt matbordet och bjuda på gott att äta och dricka är det bästa hon vet. Parallellt med att utveckla sin matlagning har hon utbildat sig till sommelier och har ibland kurser och dryckesprovningar.

– Jag tycker att det är så fantastiskt roligt och drömmen är så klart att någon gång få hålla på med det på heltid. Tänk att någon gång få driva en vinbar med smårätter i Örnsköldsvik och prata smaker, säger
Maria och ser lyrisk ut.

Hennes ordinarie arbete kräver sitt. Hon är resande säljare i Norrland och arbetar dessutom varannan lördag som frisör. Så att bara få deltagandet i Sveriges Mästerkock att praktiskt fungera har varit en utmaning.

– Där är jag otroligt tacksam mot mina chefer som verkligen ställt upp för att jag skulle kunna vara med. Trots all press och stenhårda uttagningar är jag så himla glad över den erfarenhet jag fått och allt roligt jag fått uppleva.

Och hon stänger, som sagt, inga dörrar till en fortsättning:

– Nej (skratt). Tommy Myllymäki sökte tre gånger innan han blev antagen till tävlingen Årets Kock.

Publicerat