Anna-Karin Gidlund driver Gide Get tillsammans med maken Sören. Det var Anna-Karins mamma och farmor som lärde ut hantverket till Anna-Karin och hennes syster.
– Så hade de hållit på sedan vi var små, vi fick lära oss att klippa får och karda ull så det var självklart att vi även skulle lära oss att göra ost.
Gården i Djuptjärn drevs först av en annan familj som försökte skapa en lönsam getverksamhet i två år innan de gav upp och erbjöd Anna-Karin och Sören att köpa.
– När vi tog över gick det inte att se sjön härifrån. Getter älskar sly så förutom att de ger mjölk, ost och kött skapar de öppna landskap. Djuren gynnar den biologiska mångfalden och vi behöver öka självförsörjningsgraden i vårt land. Jag tycker att det saknas förståelse i dag för kopplingen mellan att gynna jordbruket och att gynna klimatet.
Miljömedvetenheten hos Gide Get har ökat med åren och den väger tyngre än de ökade kostnader som ofta följer med.
– Hur dyrt det är att vara miljöanpassad styrs mycket av statens beslut. Det är tufft för oss men framför allt tufft för klimatet. Vi har nyligen investerat i en elbil och väljer HVO-dieseln till traktorerna trots att den är dyrare. Vi gör vad vi kan och att bli nominerad för det arbetet är roligt.
Anna-Karin är engagerad i att bevara det svenska ostkulturarvet. Gide Get finns med i flera olika projekt tillsammans med Sveriges Gårdsmejerister. Ett av dem handlar om att ta fram animaliskt ostlöpe i Sverige.
– I dag importeras ostlöpe till Sverige, som ofta framställs med hjälp av genmodifierade mikroorganismer. Vi vill ta fram ostlöpe från lamm och killingar som är uppfödda och slaktade i Sverige och endast druckit mjölk från sitt eget djurslag.
När killingar slaktas samlas löpmagarna in. Ur dem tas ostlöpe fram i en testanläggning och sedan provystar gårdsmejerierna med löpen.
– Tanken med projektet är att vi ska intressera någon som vill ta över anläggningen och leverera till gårdsmejeristerna så att vi håller hela produktionen inom landet.