Samhällsinformation

Allt fler sorterar sitt matavfall separat

Nu får ytterligare en del av Örnsköldsviks kommun möjlighet att sortera sitt matavfall separat. Från och med denna vecka börjar nämligen Miva att tömma omkring 2 500 bruna kärl för matavfall i och omkring Domsjö, Bjästa, Köpmanholmen, Överhörnäs och Sidensjö.

När Mivas projekt med att införa separat insamling av matavfall i kommunen nu snart kommit halvvägs har drygt 5 000 kunder ett brunt kärl för matavfall.
– Införandet fortsätter enligt planen och intresset är stort. Det blev extra tydligt när vi deltog under Öviksmässan och fick många frågor om matavfall och hur insamlingen fungerar, säger Peter Westin, projektledare för införandet av matavfallsinsamling på Miva.

Separat insamling av matavfall erbjuds områdesvis i Örnsköldsviks kommun fram till våren 2017 då alla ska ha fått erbjudandet. Redan har område 1 som innefattar Västerhus, Själevad, Gullänget, Gimåt, Högland, Svartby, Järved, Bonäset, Husum-området samt Själevadsgatan, Örnsköldsgatan, Västra Dalgatan, och Terrassvägen i Örnsköldsvik fått sina bruna kärl för matavfall och nu ska man börja tömma i område 2, med Överhörnäs, Svedjeholmen, Sund, Hörnett, Gene, Domsjö, Vårby, Nötbolandet, Bergom, Bjästa, Köpmanholmen, Näske, Skule, Sidensjö och Drömme.
Det tredje området som ska erbjudas ett kärl för matavfall utgörs av Björna, Gideå, Landsjö, Flärke (Gideå), Långviksmon, Hädanberg, Trehörningsjö, Kasaviken, Banafjäl, Stubbsand, Degerfälle, Moliden, Flärke (Moliden), Sörmesunda, Gottne, Mellansel, Norrmesunda, Bredbyn, Kubbe, Seltjärn, Solberg, Sörflärke, Myckelgensjö, Skorped, Myre, Gerdal, Mjäla och Sunnansjö. Kunder i dessa områden kommer att få mer information i brevlådan i slutet av augusti 2015.

Inte för sent att göra sitt val
Örnsköldsviks kommun har valt att fastighetsägaren själv får avgöra om man vill sortera matavfall separat eller inte. En modell som resulterat i att ungefär varannan fastighet i det andra området för införande nu har ett brunt kärl för matavfall. Men den som inte skickat in sin blankett har inte förlorat sin chans att skaffa ett brunt kärl.
– Det enda som krävs är ett samtal till vår kundservice. Dagligen är det kunder i både det första och andra området som väljer brunt kärl efter att ha sett att grannen skaffat ett eller man börjat prata om det i sitt område eller på jobbet, förklarar Peter Westin. Det här är något nytt och därför är det helt naturligt att det tar en viss tid att vänja sig.

Viktigt att använda papperspåsen
Varje svensk slänger i genomsnitt 70 kilo matavfall varav 25 kilo dessutom är fullt ätbart. Genom att samla in matavfallet kan vi återvinna det istället för att låta det gå upp i rök. Matavfallet som samlas in i Örnsköldsviks kommun mellanlagras på Må avfallsanläggning och transporteras sedan till en biogasanläggning i Skellefteå för rötning. I anläggningen blir matavfallet biogas till fordon och resterna blir gödsel till exempelvis skogen.
– Den behandlingsprocess vi har valt gör att papperspåsen är det bästa alternativet. Därför är det viktigt att använda de papperspåsar vi tillhandahåller. En del tror att papperspåsen inte är tillräckligt hållbar, men använder man den särskilda påshållaren och ser till att låta matavfallet rinna av i vasken så fungerar påsarna oftast utmärkt, säger Peter Westin.

Med det bruna kärlet ingår en årsförbrukning papperspåsar (160 stycken) som årligen distribueras till kundens fastighet. Skulle årsförbrukningen ta slut tidigare går det bra att själv hämta påsar på Mivas återvinningscentraler samt hos Mivas kundservice på Sjögatan 4A.

Alla fastighetsägare får ett informationsbrev i brevlådan när vi erbjuder insamling av mat­avfall i deras område. Under införandeperioden 2014-2017 kommer dock inte fritidshus att erbjudas möjlighet till separat insamling av matavfall

Publicerat