Påsklilja är en lökväxt i familjen amaryllisväxter. Som odlad i Norden blommar påskliljan från april till maj, det vill säga runt påsk, därav namnet. Påskliljan härstammar från västra Europa, men har med människan senare spritts till så gott som alla delar av världen med ett för växten lämpligt klimat.
Den ursprungliga vilda påskliljans blomma har en sextalig, stjärnformad huvudkrona och en enkel bikrona, den så kallade trumpeten. Påsklilja har en enda stor gul blomma på en cirka 40 till 50 centimeter hög stjälk. Bladen är smala och upprätta. Både blad och stjälkar innehåller slem. Blomman är epigyn* och fruktämnet syns som en grön knöl på stjälken. Knoppen är täckt av ett hölsterblad som spricker upp när blomman öppnar sig.
Hela växten, särskilt löken, är giftig.
Den brittiska hälsomyndigheten PHE uppmanade nyligen alla livsmedelskedjor att hålla påskliljorna borta från frukt och grönt. Skälet är att de giftiga blomlökarna kan förväxlas med matlökar och stjälkarna med populära kinesiska grönsaker, skriver The Guardian.
Att få i sig påsklilja kan orsaka kräkning och diarré samt irritation i munhåla och hals. Symptomen varar 4-24 timmar. Förgiftningsfallen är dock sällsynta.
*Man skiljer hypogyn, epigyn och perigyn blomma. Hos en epigyn blomma är fruktämnet nedsänkt i blombotten så att hyllet fäster ovanför fruktämnet.
(Fakta: Wikipedia, The Guardian)