Övrigt

Hälften av bränderna startar vid spisen

Spisen är en vanlig plats där bränderna startar, men även levande ljus orsakar många bränder, visar statistik från Länsförsäkringar Västernorrland.
En vanlig orsak är att vi använder olja allt oftare när vi lagar mat. Oljan bidrar till ett snabbt brandförlopp jämfört med smör och margarin.

Köket är den plats i hemmet där flest bränder sker, och det är oftast vid spisen det startar. 46 procent av alla bränder startar vid spisen. Idag använder vi också mycket oftare olja istället för smör när vi steker, vilket ytterligare bidrar till ett snabbt brandförlopp. Smör och margarin börjar först lukta och ryka, medan olja ”exploderar” direkt och ger stora lågor.

En annan vanlig brandorsak är att använda spisen som avlastningsyta. Råkar någon sedan komma åt spisvredet kan de kvarglömda sakerna ta eld.

– Vi är lite stressade så här års och i köket pågår många aktiviteter samtidigt, vi lagar mat och pratar i mobilen, tittar i datorn, lyssnar på radio och läser läxor. Då är det lätt hänt att vi inte har full koll på det som står på spisen. I vissa situationer använder vi också spisen som avlastningsyta för att lägga exempelvis tidningar eller ställa brödkorgen på. Sedan kommer någon åt spisvredet utan att ta bort det som står ovanpå och så startar branden, säger Christoffer Jonsson, skadechef på Länsförsäkringar Västernorrland.

Knappt en fjärdedel av bränderna orsakas av levande ljus enligt Länsförsäkringars skadestatistik.

–  Nu i adventstider ökar risken väsentligt för bränder i våra bostäder på grund av alla levande och elektriska ljus men även på grund av bak och matlagning, säger Christoffer.
 
Publicerat