Som presentatör av evenemanget har LRF en representant i juryn under deltävlingen Sista Chansen i Kramfors den 25 oktober. Hon heter Sofia Olsson och är dikobonde i Sidensjö, utanför Örnsköldsvik.
Sofia Olsson föder upp dikor och har ett stort kunnande om hur djurens uppfödning och trivsel spelar roll för kvalitén på den råvara som i slutänden når konsumenten.
Förstår du vad det här betyder för mig - det är ju så roligt! Jag kommer att få uppleva nya smaker, nya kombinationer och lär mig nya uttryck för att presentera rätter. Det kommer att bli mycket lärorikt och smakfullt, utbrast Sofia glatt när hon nåddes av nyheten att hon utsetts till juryrepresentant.
Sofia driver själv restaurantverksamhet med förbokade luncher och middagar hemma på gården i Sidensjö under sommarhalvåret. Hon har god insikt om hur produktionen påverkar konsumentens slutliga upplevelse och att det är i en högklassig råvara som bonden och kocken möter varandra.
I Källarbackens Saga, som hennes verksamhet heter, får gästerna följa med på en resa från svunna tider. I den gamla matkällaren får de ta del av en historia i skenat av stearinljus.
För mig handlar det mycket om att se årstiderna, skördeåret och att förverkliga bra råvaror på bästa sätt. Jag använder mig av egna råvaror och det är en självklarhet att använda svenska så långt det går. Jag ser verkligen fram mot fredag den 25 oktober, konstaterar Sofia.
Fredagen den 25 oktober är LRF Västernorrland stolt värd och presentatör av den tredje deltävlingen Sista Chansen i Årets Kock i Ådalshallen, Kramfors. I semifinalerna tävlar de åtta kockar som gått vidare från Linköping och Växjö med de recept de skickat in. Ett eget recept med valfri huvudråvara på en varmrätt beräknat för åtta personer. Svenska och ekologiska produkter och råvaror i möjligaste mån.
Semifinaljuryn för Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling består av följande personer:
Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Älvsjö Stockholm (juryns ordförande).
Fredrik blev Årets Kock 1987. Han har bland annat tagit flera medaljer med Svenska Kocklandslaget och representerat Sverige i matlagnings-VM Bocuse d´Or 1993.
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm Öland.
Karin driver tillsammans med sin man restaurangen Hotell Borgholm, som ingår i listan över de restauranger i Sverige som restaurangguiden White Guide anser vara landets bästa. I hennes namn har också Karin Fransson priset, för bästa coach för kvinnliga kockar instiftats.
Jonas Dahlbom, Dahlbom på torget, Åre.
Jonas Dahlbom blev Årets Kock 1996. Han har bland annat representerat Sverige vid Bocuse d´Or 2005.
Magnus Ek, Oaxen, Stockholm.
Magnus Ek är kökschef och delägare till Oaxen Krog, som nyligen öppnat på Beckholmen i Stockholm. Genom åren har restaurangen belönats med ett flertal utmärkelser och priser. Till exempel topplaceringar i White Guides rankningar.
Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö.
Anders Vendel har två gånger varit finalist i Årets Kock, vunnit silvermedalj med regionala kocklandslaget och fått Gastronomiska Akademiens guldmedalj.
Håkan Thörnström, Thörnströms Kök, Göteborg.
Håkan Thörnström är internationellt utbildad jurymedlem. Utöver Årets Kock har Håkan medverkat i juryn i ett flertal stora nationella och internationella matlagningstävlingar. Thörnströms Kök belönades med en stjärna i Guide Michelin 2011.
Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm.
Stefano tog silver i Årets Kock 1999 och blev nordisk mästare samma år. Utöver det har han tilldelats flera utmärkelser. Han är också ansvarig för alla banketter och galamiddagar som serveras på kungliga slottet.
Markus Aujalay, Winterviken Stockholm, Fjällpuben Åre.
Markus blev Årets Kock 2004. Han har tidigare även vunnit Årets Gröna Kock, Årets Viltkock och representerat Sverige vid Bocuse d´Or 2007.