Mat & dryck

Han är Världens Bäste Ö-vikskock

Johan Lundström, Matstudio S20/Scandic Hotell. Där har du vinnaren i årets upplaga av Världens Bäste Ö-vikskock.
– Jätteroligt. Jag är stolt och glad, säger Johan.

I ett fullbelagt hotell på Ulvön avgjordes den årliga kocktävlingen under festliga former. Johan Lundström deltog även förra året, men den här gången drog han det längsta strået i konsten av tillvarata en hel anka.
Efter tre timmar av intensivt arbete i köket skulle allt avgöras. Johans stekta ankbröst med bacon- och pepparrotskryddad potatisbakelse, vilande på vit sparris och shiitakesvamp, serverad med timjansfylld anklårsballotine, stuvad spetskål och kryddig plommonsås samt äppel- och fingerlimegelé, var bidraget som fick högst poäng av juryn.
– En riktigt trevlig tillställning. Det här gör jag gärna om, säger Johan och försäkrar att han firade segern efter konstens alla regler.
Johan Lundström gick ut restaurangskola 1994 och har arbetat i Stockholm samt även på krogar utomlands, bland annat i Mexico. Han flyttade till Örnsköldsvik för fyra år sedan och har arbetat på Veckefjärden, lite extra på Varvsberget och fullbordar nu sitt andra år på Scandic Hotell i Örnsköldsvik.
Bredvid det engagemanget driver han tillsammans med sin sambo Matstudio S20 i centrala Ö-vik. 
– Vi har alltid drömt om att få starta en butik med varor du normalt inte hittar i en vanlig livsmedelsaffär. 
Med två månader på nacken har responsen varit god och att verksamheten inrymmer en prisad kock gör inte saken sämre.
– Jag hoppas jag får vara med och tävla även nästa år. Jag ska göra allt för att försvara min titel.
Publicerat