Malin H

Att leva ekologiskt med små marginaler

För ett par dagar sedan fick vi ett mail från en läsare av vår blogg på lyckobacken.se som inte hade så god ekonomi men som ändå skulle vilja leva 'bra'.
Denne undrade vad vi tyckte var allra viktigast att köpa ekologiskt av och vad som man inte 'behövde' handla ekologiskt av, t.ex. vissa grönsakssorter eller diskmedel.

Hur kan man helt enkelt leva ekologiskt med liten ekonomi?

Det som allra först slår mig är andrahandsfynd och närodlat. Återbruksmarknader, bytesträffar, loppis, Blocket och second hand-butiker säljer ju grejor som är använda och vid det laget brukar de gifter som finns i t.ex. bomullsplagg med konventionellt odlad bomull vara urtvättade. Dessutom är detta sätt att handla det allra snällaste eftersom det inte finns någon ny-produktionskostnad bakom!

Många, speciellt på landsbygden, odlar ju i princip ekologiskt men har inte tagit sig tid eller råd att söka cerifieringen. Dessutom kanske inte alla vill sälja i stor skala, men kanske finns det en granne som vill sälja till just er endast? Vi bor granne med en lagom stor trädgård som endast gödslar med det egna gräsklippet och har gjort så så länge odling bedrivits. Det är med andra ord så miljösnällt och ekologiskt det bara kan bli - utan märkning. Rotsaker brukar kunna vara mindre besprutade så de kan ju vara ett 'bättre kort att satsa på'.

Jag skulle också satsa på ekologiska alternativ av det man har närmast in på kroppen; underkläder, pyjamaser mm. Alltså sådant som kommer i direkt kontakt med huden. Vintertid kan det ju vara en idé att investera i ett ekologiskt underställ och ha det under sina vanliga kläder. På så vis är det alltid eko och giftfritt närmast vårt allra största organ!

Av pest eller kolera så skulle jag hellre välja en ekologisk hudlotion än duschcrème eftersom den stannar kvar på och tränger in i huden på ett annat sätt än tvål som sköljs bort. Dock följer ju då det med ut i avloppet och naturen, så ja; pest eller kolera var det. Men jag tror det är bättre mot huden och dig som person att välja det om endast ett alternativ är möjligt.

Hembakt bröd blir både billigare och i alla fall fritt från tillsatser, även om man inte alltid unnar sig ekologiska ingredienser. Vissa bröd innehåller fler E-nummer än vanliga ingredienser och det är oerhört skrämmande...ett bröd som inte bakas på surdeg ska liksom inte hålla sig OK i tre veckor utan mögelangrepp förr eller senare, det säger väl sig självt?

Bananer och kaffe är några av de basvaror som är mest besprutade och som jag aldrig skulle köpa konventionella av. Då avstår jag hellre. Varor från Israel är i regel mer besprutade än andra konventionella varor då Israel i princip inte har något regelverk överhuvudtaget för besprutning. Vanliga frukter som kommer från Israel är sharonfrukt och vindruvor.

Jag tycker det är svårt att svara på denna typ av frågor då man är så pass nördig i sitt ekotänk som vi är, så snälla läsare; hjälp gärna till och fyll på med era tankar och idéer!

Publicerat