Samhällsinformation

Elda rätt och undvik olyckor

Varje år orsakar eldning i kaminer och öppna spisar ett stort antal bränder. Läs våra råd vid eldning i eldstäder som kamin, öppenspis och kakelugn.

När det blir kallare ute ökar eldningen inomhus, och med det ökar också brandriskerna. För den som eldar är det viktigt att elda lagom för att undvika olyckor.

– Varje år ser vi tyvärr konsekvenserna av felaktig eldning i form av brandskador. För att undvika överhettning och brand är det viktigt att elda på rätt sätt och lagom mycket. Därför ska man alltid följa instruktionerna för den eldstad man har, säger Mats Wiklund marknadschef privat på Länsförsäkringar Västernorrland.

De vanligaste orsakerna till bränder är att braskaminen är felinstallerad eller används på felaktigt vis.

– De viktigaste råden för säker eldning är att inte elda för mycket ved åt gången, att alltid ha uppsikt över elden och låta eldstaden vila lika länge som elden brunnit. Dessutom bör man ta för vana att med jämna mellanrum kontrollera att bostadens brandvarnare fungerar, säger Mats Wiklund.



Goda råd vid eldning i eldstäder som kamin, öppenspis och kakelugn:

Elda alltid med ren och torr ved.

Följ alltid drifts- och underhållsinstruktioner från tillverkaren av eldstaden.

Elda maximalt 2-4 kg ved per timme, uppskattningsvis 3-5 vedträn, och inte längre än 3-4 timmar vid varje eldning. Låt eldstaden vila lika länge som det har brunnit.

Ta hand om askan efter eldning. Lägg den i en plåthink med lock och förvara den på ett obrännbart underlag, till exempel stenplattor utomhus.

Sota minst en gång per år eller så ofta det behövs. Anlita en professionell sotare. Om du sotar själv krävs tillstånd från kommunen.

Det ska helst finnas en brandvarnare i varje sovrum, men minst en per 60 kvadratmeter och en per våningsplan. Glöm inte att regelbundet testa brandvarnaren.

En 6 kg pulverbrandsläckare och en brandfilt på plats kan göra skillnad mellan övertändning och en begränsad brand.




Publicerat