Örnsköldsvik
Universitetskurs till Parkskolan
Restauranghögskolan vid Umeå universitet kommer i höst att lära ut kreativ matlagning till eleverna på Parkskolans hotell- och restaurangprogram.
Kursen sker via nätet men avslutas med examinationer i restauranghögskolans eget kök.
Kursen sker via nätet men avslutas med examinationer i restauranghögskolans eget kök.
Parkskolan i Örnsköldsvik blir den sjunde i raden av gymnasieskolor som universitetet samarbetar med.
Tidigare har elever i Umeå, Vilhelmina, Skellefteå, Gällivare, Kiruna och Boden fått chansen.
Vår nätkurs är mycket populär. Det är många som vill erbjuda sina elever den här chansen att få en glimt av hur det kan vara att studera på Restauranghögskolan i Umeå, säger Andreas Helgesson, kock och examinerande lärare.
Även Ulla Blomqvist, enhetschef på Restauranghögskolan, rosar initiativet.
Vi har utvecklat den här idén om parallellstudier för att öka kontaktytan mot program i gymnasieskolan som inte är studieförberedande, säger hon. Det här kan vara ett uppslag för fler utbildningar att ta efter för att nå gymnasister med information om högskolan.
Nätkursen grundläggande kreativ matlagning omfattar fem högskolepoäng och genomförs med hjälp av videofilmade lektionsavsnitt av olika rätter som sedan examineras genom tillagning i Restauranghögskolans kök.
Studenter från Restauranghögskolan har stora chanser att få jobb på erkända restauranger och krogar i branschen, som vi har ett bra samarbete med tack vare våra namnkunniga gästföreläsare, säger Andreas Helgesson.
Publicerat