SAMHÄLLE

Unga ledare

De är unga, målmedvetna och engagerade. På Sörliden och Valla har en ny generation fått saker att hända. Hit bjuds numera boende in till fotbollskul, kill- och tjejkvällar, utökad läxhjälp och "Lär känna din granne"-dagar.

Det som för tolv år sedan började med läxhjälp i en liten lokal, efter att Sörliden-Valla samverkansförening (SVS) bildades 2011, har i dag växt till något större – allt fler av områdets unga visar en stor portion vilja att bidra till ökad gemenskap, roliga stunder och givande aktiviteter. Ett engagemang som den senaste tiden resulterat i en rad nya verksamheter för vilka ungdomarna – imponerande nog – själva håller i trådarna.

I samlingslokalen på Valla är 13-åriga Suzi Araya och Nimo Abdi, 16, först på plats av ledarna under torsdagens läxhjälp för elever i årskurs 3. På bordet ligger matteböckerna uppslagna.

– Läxhjälp för klass 4-7 finns på Sörliden, men inte för de yngre. Hit brukar det komma fem barn varje gång och efter läxorna spelar vi oftast Uno, berättar Suzi och fortsätter:

– Det känns bra att vi gör det här, att det finns saker att göra på Valla också. Vi har även killkvällar på Valla och tjejkvällar på Sörliden. Då brukar vi dansa och leka lite ihop.

– Att vi unga klarar oss själva tycker jag är fantastiskt, säger Nimo. Vi behöver ingen mattelärare på plats, vi kan. Tisdagar är för oss ledare, då är det vi som pluggar och umgås tillsammans. Det är fint att se hur seriöst alla tar på studierna.

I föreningens regi har tre ledarutbildningar arrangerats. I början av februari informerade kommunens demokratisamordnare Camilla Larsson om demokrati och Barnkonventionen, i mars höll Anna-Karin Byström från SVS en utbildning om kommunikation och i mitten av april besöktes ungdomarna av de mobila fritidsledarna Sonja Sjölund och Linn Sjölander för ett kunskapslyft om ledarskap. Var gång har mellan 16-19 ungdomar i åldersspannet 13-19 varit på plats.

– Ungdomarna vill utveckla områdena för både vuxna och barn och har hållit i gång sedan januari, det är mycket värt och ger liv, rörelse och energi på Valla och Sörliden, säger Badria Othman från SVS.

Inte minst har Lär känna din granne-kvällarna varit populära, då boende i alla åldrar varannan lördag slutit upp för umgänge. Något som både ökar trivselfaktorn och skapar trygghet.

På Sörliden ansvarar åtta ledare för Fotbollskul, för tjejer i årskurs 4-6. Det efter ett initiativ från Friska Viljor och Martin Wallin.

– FV har redan en killverksamhet och eftersom vi verkar i området och få är knutna till föreningar ville vi starta en fotbolls-
happening; att få unga tjejer att komma hit, röra på sig och ha kul tillsammans. Vi var med de första gångerna, men det är ledarna som ska hålla i det, säger Martin som i ärendet först kontaktade Bert Grundström, ordförande i SVS, vilken i sin tur involverade både Ö-viks Skolors IF på Höglidenskolan och kultur- och fritid.

Snabba att tacka ja till att bli ledare var bland andra sextonåringarna Amna Abdalla och Cham Alsori.

– Barnen brukar vara jätteglada när de är här, jag vill få fler tjejer att spela fotboll och då är det här ett sätt, säger Cham.

– Jag är stolt att vara ledare och vill vara en bra förebild, påverka samhället och lära ut bra saker till barnen, säger Amna. Visar jag hur man gör det och alltid är där för dem, kanske de också växer upp till att bli ledare och människor som är snälla och stöttar andra.

Bert Grundström är en nöjd ordförande.

– Jag är fascinerad över att så många vill vara ledare, det är jätteroligt, säger Bert. Ungdomarna i dag har växt in i föreningen, lärt känna den och i dag har vi till och med ungdomar som börjat studera på universitet men fortfarande vill vara med och hjälpa till. Det som händer nu är verkligen positivt.

Publicerat