SPORT

Tillbaka i finrummet

2024 är minst sagt ett starkt år för ö-vikscurlingen. Strax innan Niklas Edins VM-triumf i Schweiz klev Örnsköldsviks curlingklubb in i sportens finrum.
– Det blir spännande, säger Christer Ödling om avancemanget till Elitserien.

Hans Öberg, Wilmer Öberg, Magnus Domeij och Christer Ödling. Där har ni, i tur och ordning hur stenarna spelas, Örnsköldsviks nya elitserielag i curling. I högsta ligan har de visserligen huserat ett par gånger förut – det är inget purungt lag Christer Ödling mönstrar 2024. Själv var han med och tog VM-brons redan 1990, då i Västerås. Men att lämna division 1 Norra för spel på högsta, svenska nivå gläder så klart ändå. Speciellt för lagets yngsta, 20-årige Wilmer Öberg.

– Det är mycket för hans skull vi är glada, i elitserien är spelarna mycket yngre. Det blir spännande, säger Christer Ödling, lagets skipper och därmed den som dirigerar spelet och oftast lägger lagets två sista stenar.

Avancemanget avgjordes i Umeå i slutet på mars, efter två tidigare sammandrag i Härnösand och Skellefteå. Lag Öberg motade slutligen tabelltvåan med fyra poäng och nu väntar en välförtjänt ledighet innan säsongen drar i gång i oktober. Förutom längre resor blir då även motståndet hårdare.

– Det blir lite mer tid som går åt, vi har ju alla yrken vid sidan om. Men vi lägger inte upp träningen på annat sätt än att försöka hålla oss i någorlunda form för att komma ned i en slajd. Två av oss är ju plus 60 och en plus 50. Sporten tar på knäna.

Niklas Edins framgångar under VM följde så klart Lag Ödling med spänning.

– Absolut, han är fantastiskt duktig, det var längesen han var på så hög nivå och gjorde så många fantastiska slag.

Hur mycket av en förebild är han i dag?

– Jag brukar säga att det är jag som lärt upp honom (skratt). Han var en liten parvel när jag var en riktig elitspelare, så att säga. Dök upp i slutet av 90-talet, cirka 13 år gammal och hängde med oss. Man såg redan då hur fort han blev duktig, snart började han passera mig i poäng. Jag mötte honom senare i elitserien och fick dyngstryk.

Har han gett er några tips nu?

– Nä, det är så i curling att man ser på vilket sätt de spelar, men vi skulle aldrig kunna göra samma. Deras taktik kräver en så fruktansvärd precision. Har man inte det är man chanslös, då missar man allt. Vi får spela på ett helt annat sätt, med enklare slag.

Var placerar ni er i elitserietabellen?

– Det gäller att vara realistisk, skillnaden är väldigt stor. Vi kommer få kriga för att placera oss och inte åka ut. Gör vi det blir vi jättenöjda.

Publicerat